Miért nem jut hozzá olyan sok ember az egészségügyi ellátáshoz?

Több millió cukorbetegségben vagy ritka hematológiai betegségekben szenvedő ember nem jut hozzá a létfontosságú gyógyszerhez. Bizonyos esetekben a gyógyszer költsége  jelent problémát, illetve az orvoshoz eljutás vagy a recept átvétele hosszadalmas utazást és jövedelem-kiesést jelenthet.

Szélsőséges esetekben nincs orvos, akihez fordulhatnának, klinika, ahova mehetnének, vagy gyógyszer a gyógyszertár polcain.

A szomorú valóság az, hogy manapság csak a betegek töredékét kezelik - és ezt a szakadékot kell áthidalni, hogy az emberek megfizethető módon hozzáférjenek az általunk gyártott gyógyszerekhez és a szükséges ellátáshoz.

Az akadályok összetettek és országonként eltérőek, de tapasztalatból tudjuk, hogy a változás lehetséges.

Célunk, hogy hozzáférést biztosítsunk a cukorbetegségben, ritka  hematológiai betegségben és ritka endokrin rendellenességben szenvedők többségének, figyelembe véve közben a megfizethetőséget  is.

 

Bár az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekekre vonatkozóan korlátozott mennyiségű közegészségügyi adat áll rendelkezésre, a szomorú igazság az, hogy csak kevesen élnek elég ideig ahhoz, hogy a világ legszegényebb országaiban bekerüljenek a nyilvántartásokba.

A Changing Diabetes® in Children program gondoskodást és életmentő inzulint biztosít az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek számára 14 alacsony és közepes jövedelemszintű ország 208 klinikáján. A program ma több mint 26 000 gyermeknek nyújt orvosi ellátást, inzulint és felszereléseket. Következő célunk, hogy 2030-ra a programmal már 100 000 gyermeknek segítsünk.

Találkozzon a fenti videóban az 1-es típusú cukorbeteg szupersztárral, a guineai Bilguissával. Bilguissa a gyermekek és fiatal felnőttek új generációjához tartozik Guineában. A Changing Diabetes® in Children klinikán dolgozó orvosok és ápolók támogatásának köszönhetően ma reményteljes közösségi vezető, aki képes saját cukorbetegségének megfelelő kezelésére, valamint fiatalabb társainak irányítására és inspirálására is.

 

Az alacsony és közepes jövedelmű országokban a legkiszolgáltatottabb cukorbetegekre helyezünk hangsúlyt. Működési területünk több mint kétharmadában megfizethetőségi és hozzáférési programokat hoztunk létre a rászoruló betegek megsegítésére.

E programok olyan nehéz kérdésekre keresnek választ, mint például:

  • Hogyan ösztönözzük a megfizethetőségi programokhoz csatlakozott betegeket?
  • Hogyan tervezzünk olyan inzulinokat, amelyek nem igényelnek hűtést, és ezért tovább szállíthatók?
  • Hogyan egyszerűsíthetjük az orvosi ellátási láncokat az árak leszorítása érdekében?

Ezeken a kérdéseken dolgozunk töretlen elkötelezettséggel, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az inzulint. Olvassa el a következő történetet és tudjon meg még többet a megfizethető kezelés és hozzáférés iránti elkötelezettségünkről a cukorbetegség kezelésében.

Elköteleztük magunkat amellett, hogy továbbra is legyen alacsony költségű inzulin a termékkínálatunkban, és az elkövetkező években is gyártsuk és elérhetővé tegyük a humángyógyászatban használt inzulint. Ez a mi Inzulinbiztosítási kötelezettségvállalásunk.

A „Defeat Diabetes” stratégiával csökkentjük az inzulin maximális árát az alacsony és közepes jövedelmű országokban, és ugyanakkor azon dolgozunk, hogy kibővítsük a megfizethetőségi programokat az Egyesült Államokban és a világ többi részén is.

Megfizethető inzulin az alacsony és közepes jövedelmű országokban

2001-ben egy teljesen újszerű kezdeményezést indítottunk útnak, hogy csökkentsük a humán inzulin árát a legszűkösebb anyagi forrásokkal rendelkező helyeken. Ma ez a program összesen 76 országra terjed ki, a világ cukorbeteg lakosságának egyharmadára, valamint számos humanitárius szervezetre is.

Elkötelezettségünk a következő elvekre épül:

  • Továbbra is vezető beszállítói leszünk az olcsó, megfizethető inzulinnak a világon.
  • Garantáljuk, hogy az elkövetkező években a világ legszegényebb részein olcsó inzulint biztosítunk, beleértve az ENSZ által legkevésbé fejlettnek tekintett országokat, a Világbank által jelzett más, alacsony jövedelmű országokat és a közepes jövedelmű országokat, ahol a nagyszámú alacsony jövedelemmel rendelkező lakosság nem kap megfelelő egészségügyi ellátást, beleértve több, a globális kötelezettségvállalást hirdető humanitárius szervezetet.
  • Garantáljuk, hogy az inzulin maximált ára injekciós ampullánként 3 dollár lesz.
  • Foglalkozunk az inzulinforgalmazás és az egészségügyi kapacitások terén jelentkező kihívásokkal, amelyek gyakran megakadályozzák, hogy az olcsó inzulin eljusson a legkiszolgáltatottabb emberekhez.

A Novo Nordisk támogatja az ellátáshoz való hozzáférést,  ennek része a World Diabetes Foundation iránti folyamatos, hosszú távú pénzügyi elkötelezettségünk.

A World Diabetes Foundation alapítványt 2002-ben hozta létre független szervezetként a Novo Nordisk, hogy segítsen a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében a fejlődő országokban. Az alapítvány támogatja a fenntartható partnerséget és katalizátorként működik, hogy segítsen másoknak is többet tenni.

Az alapítvány iránti jelenlegi elkötelezettségünk 1,69 milliárd DKK (277 millió USD) a 2024-ig terjedő időszakra.

Tudjon meg többet a World Diabetes Foundationról (angol nyelven).

Egyes országokban a hemofíliában szenvedő emberek nem jogosultak a vérzékenység elleni gyógyszereik otthoni tárolására. Például a COVID-19 válság idején nem tudtak kórházakat látogatni, hogy kezelést kérjenek.

Amikor ritka hematológiai betegségben szenvedő emberek jutnak ilyen helyzetbe, akkor együttműködünk a helyi egészségügyi hatóságokkal és partnerszervezetekkel, és pénzügyi támogatást nyújtunk a gyógyszerek és kezelések házhozszállításához.

A világos és átlátható kapcsolatok biztosítása érdekében kezdeményezéseinket a politikai döntéshozókkal folytatott párbeszéd, a betegképzéssel, kiszállítással és a gyógyszerkészítmények tárolásával kapcsolatos támogató szolgáltatások keretében alakítottuk ki.

Tudjon meg többet alapítványunkról, amely segít a hemofíliával élő embereknek az ellátáshoz való hozzáférésben.

A Novo Nordisk Hemofília Alapítvány egy támogatásokat nyújtó non-profit szervezet, amely arra törekszik, hogy javítsa az ellátáshoz való hozzáférést a hemofíliában és a hasonló vérzési rendellenességekben szenvedők számára a fejlődő és a feltörekvő országokban.

A hemofília örökletes vérzési rendellenesség, amely 10,000 emberből egyet érint. Mivel négyből három hemofíliában szenvedő ember a fejlődő világban él, sürgősen biztosítani kell, hogy hozzáférjenek a diagnózishoz és a megfelelő ellátáshoz.

Tudjon meg többet a Novo Nordisk Hemofília Alapítványról (angolul).