Úgy tűnhet, az elhízást egyszerű megmagyarázni. Ha egy személy több kalóriát fogyaszt el, mint amire szüksége van, meghízik. De az igazi magyarázat nem ilyen egyszerű, többről van szó, mint a testsúly.

Az elhízás összetett krónikus betegség, és a fogyás nem csak azon múlik, hogy kevesebbet eszünk és többet mozgunk. Ami azt illeti, az elhízást befolyásolhatja a genetika, a fiziológia, a környezet, a munka és az oktatás, és az agyunkban zajló folyamatok.

E tényezők megértése kritikus fontosságú, mivel az elhízás más betegségekkel jár együtt, köztük a 2-es típusú cukorbetegséggel, szívbetegséggel és a rák bizonyos fajtáival. Nem is beszélve arról a megbélyegzésről és előítéletről, amitől milliók szenvednek minden nap.

Megfelelő ellátással az elhízottak tartós fogyást érhetnek el, ami tényleg sokat számít az egészségük szempontjából.

Az elhízást számos tényező befolyásolja a testen belül és kívül. Az ember születhet hízási hajlammal, pont úgy, ahogy valaki egy adott szemszínnel születik.

Amikor valaki eszik, a gyomor és a bél hormonjelzései következtében csökken az éhségérzet és fokozódik a teltségérzés, ez szabályozza az ember táplálékbevitelét.

Fogyás során a hormonok szintje megváltozhat, hogy megpróbáljuk visszanyerni az elvesztett testsúlyt. Tanulmányok azt mutatják, hogy ennek eredményeként csak az emberek mintegy egyharmada tartja meg sikeresen a csökkent testsúlyát.

Egy személy általános jóllétének, környezetének és életmódjának sok részlete is okozhat testsúlygyarapodást. Az is befolyásolhatja az elhízás kialakulásának kockázatát, hogy egy adott személy hol él, és milyen a kultúra, ami körülveszi őt.

Ezért, bár sok elhízott ember véli úgy, hogy képesnek kell lennie arra, hogy saját maga kézben tartsa a testsúlyát, ez nem is olyan egyszerű.

Ahhoz, hogy megértsük az elhízást, meg kell értenünk, hogy mi történik az agyunkban. Úgy tűnik, a testünk fixen úgy van beállítva, hogy elraktározza az extra kalóriákat, valószínűleg azért, mert évezredeken át ez alapvető túlélési mechanizmus volt.

Az elhízottak ezért nehezen tudnak fogyni. A testük programozása azon munkálkodik, hogy visszaállítsa őket az eredeti kezdősúlyukra. Olyan, mintha az agyban lenne egy kapcsoló, ami átállítja a személy energiafelhasználását, amíg vissza nem szedi az elvesztett kilókat.

Megpróbáljuk meghatározni, hogy az agyban pontosan hol helyezkedhet el egy ilyen kapcsoló, és vizsgáljuk, hogy ez olyasvalami-e, amit gyógyszerrel tudnánk kezelni, azért hogy egy nap talán segíthessünk az elhízottaknak, hogy a testsúlyukat egy új, egészségesebb kiindulópontra tudják „visszaállítani”.

Ha sikerrel járunk, az elhízott emberek millióinak segíthetünk.

Célunk, hogy  vezető szerepet töltsünk be az elhízás mögött álló tudomány területén.

Kutatásaink a természetes GLP-1 hormonra fókuszálnak, egyre többet tudunk arról a szerepről, amit ez hormon tölt be a sikeres fogyás elérésében. Miután valaki befejezte az étkezést, a testben lévő GLP-1 molekulák befolyásolják az éhségérzetét.

Tudósaink már évek óta tanulmányozták, hogy a szintetikus GLP-1 molekulákat hogyan lehet felhasználni arra, hogy elnyomják az étvágyat vagy növeljék az energiafelhasználást. Tovább vizsgáljuk azt is, hogy a GLP-1 hogyan ösztönözheti a tartós fogyást.

Jelenleg a következő területeket kutatjuk:

  • 20%-os testsúlycsökkentés
  • Kedvezőbb szív- és érrendszeri hatás