Továbbra is ellátjuk gyógyszereinkkel a cukorbetegeket és a más súlyos, krónikus betegségekben szenvedőket, védjük az alkalmazottaink egészségét, és támogatjuk az orvosokat és az ápolókat a COVID-19 leküzdése érdekében végzett munkájuk során.

A világjárvány változása új kérdéseket és aggályokat vet fel, és szeretnénk folyamatos tájékoztatást nyújtani a gyógyszerellátással kapcsolatos friss információkról, válaszokkal szolgálni a gyógyszereinket szedők számára, és ismertetni a velünk való kapcsolattartás módját.

Jelenleg nem tapasztalunk semmilyen ellátási problémát. Jól felkészültünk az ilyen helyzetekre, és a készletezési politikánknak köszönhetően biztosított a hosszú távú ellátás.

Ez azért fontos, mert olyan létfontosságú gyógyszerekkel foglalkozunk, amelyekre a betegek nap mint nap számítanak a világ minden táján.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az egészségügyi hatóságok és a gyógyszertárak mindent megtesznek annak érdekében, hogy a COVID-19 során biztosítsák a létfontosságú gyógyszerek elérhetőségét, és biztosíthatjuk Önöket arról, hogy jelenleg is megfelelő készletekkel rendelkezünk. A helyzetet továbbra is figyelemmel kísérjük, és megosztjuk a friss információkat.

Ha bármilyen kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Ha Ön vagy egy ismerőse cukorbetegségben vagy más súlyos, krónikus betegségben szenved, vagy elhízással küzd, az kétség kívül aggodalomra ad okot. Mivel sokunkat arra kérik, hogy maradjunk otthon, számos kérdés merülhet fel mind a fizikai, mind a mentális problémákat illetően.

Ebben az időszakban ezek a kivételes körülmények számos kérdést vetnek fel mind a fizikai, mind a mentális problémákkal kapcsolatban. Szeretnénk olyan tippekkel és javaslatokkal szolgálni, amelyeket reményeink szerint hasznosnak talál majd.

További tudnivalók a cukorbetegségről és a COVID-19-ről.

További tudnivalók az elhízástól és a COVID-19-ről.

Alkalmazottaink egészségének és biztonságának védelme érdekében követjük a helyi egészségügyi hatóságok tanácsait és útmutatásait. Egyes országokban és közösségekben, ahol a fertőzésveszély kockázat még mindig magas, arra kérjük az alkalmazottakat, hogy otthonról végezzék a munkájukat.

E rendkívüli munkakörülmények között biztosítjuk, hogy az alkalmazottak támogatást kapjanak ahhoz, hogy aktívak maradhassanak, ergonomikusan dolgozhassanak otthonról, és alkalmazkodhassanak a digitális munkahelyhez.

Megfelelő intézkedésekkel biztosítjuk, hogy az alkalmazottak biztonságban dolgozhassanak a gyártóüzemekben, és munka közben képesek legyenek betartani a javasolt szociális távolságtartási szabályokat. Csak azokat a munkavállalókat kérjük fel, akik számára a COVID-19 nem jelent egészségügyi kockázatot.

Folytatjuk az összes már megkezdett klinikai vizsgálatot, és nem számítunk jelentős késedelemre azoknál, amelyek közel állnak a befejezéshez. A jelenlegi helyzetben világszerte szoros párbeszédet folytatunk a vizsgálatokban résztvevő kutatókkal, és az ő megítélésük alapján szüneteltetjük a folyamatban lévő vizsgálatokhoz történő toborzást, és a minimálisra csökkentjük a betegek megjelenését vizsgálati helyszíneken annak érdekében, hogy azok egybeessenek az orvosi ellátást szolgáló rendszeres látogatásokkal.

Azt is megfigyeltük, hogy egyre nehezebbé válik a vizsgálatok nyomon követése, és az érintett vizsgálati helyszínekkel, a kutatókkal és hatóságokkal együttműködve megpróbáljuk megtalálni az adott helyzetnek legjobban megfelelő megoldásokat. Tekintettel az egészségügyi rendszer jelenlegi terheltségére, nem kezdünk bele új vizsgálatokba.

A Novo Nordisk számos kezdeményezéssel támogatja az egészségügyi hatóságok erőfeszítéseit az érintett területeken, többek között adományokkal, a kézfertőtlenítők előállításához szükséges nyersanyagok megosztásával és a laboratóriumainknak a COVID-19 tesztek elvégzése céljából történő megnyitásával.

Nagyon gondosan figyelemmel kísérjük a globális helyzetet, hogy a helyzet alakulásával megfelelő intézkedéseket hozhassunk.

Tudunk róla, hogy egyes országokban az egészségügyi hatóságok és a gyógyszertárak mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindig hozzájussanak a gyógyszerhez azok, akiknek szükségük van rá, de biztosíthatjuk Önt arról, hogy megfelelő készletekkel rendelkezünk.

Ez azt jelenti, hogy alkalmanként korlátozhatják a beteg által egyszerre átvehető gyógyszerek mennyiségét vagy eszközök számát. Fontos, hogy a beszerzés normál módon történhessen, és így minden cukorbeteg és más krónikus betegségben szenvedő ember hozzájuthasson az alapvető gyógyszereihez.

Szoros kapcsolatot tartunk a partnereinkkel, beleértve az egészségügyi hatóságokat és a gyógyszertárakat, hogy figyelemmel kísérhessük a készleteik alakulását.

A helyzet folyamatosan változik, de jelenleg nem tapasztalunk semmilyen ellátási problémát. Jól felkészültünk az ilyen helyzetekre, és a készletezési politikánknak köszönhetően biztosított a hosszú távú ellátás. Ez azért fontos, mert a gyógyszereinkre minden nap szükségük van a betegeknek a világ minden táján.

A Novo Nordisknál a klinikai vizsgálatok során a betegek biztonsága és a klinikai vizsgálatok integritása a legfontosabb. Folytatjuk az összes, már megkezdett klinikai  vizsgálatot, és nem számítunk jelentős késedelemre azoknál, amelyek közel állnak a befejezéshez.

A jelenlegi helyzetben világszerte szoros párbeszédet folytatunk a vizsgálatokban résztvevő kutatókkal, és az ő megítélésük alapján szüneteltetjük a folyamatban lévő vizsgálatokhoz történő toborzást, és a minimálisra csökkentjük a betegek megjelenését vizsgálati helyszíneken annak érdekében, hogy azok egybeessenek az orvosi ellátást szolgáló rendszeres látogatásokkal.

Azt is megfigyeltük, hogy egyre nehezebbé válik a vizsgálatok nyomon követése, és az érintett vizsgálati helyszínekkel, a kutatókkal és hatóságokkal együttműködve megpróbáljuk megtalálni az adott helyzetnek legjobban megfelelő megoldásokat. Tekintettel az egészségügyi rendszer jelenlegi megterhelésére, nem kezdünk bele új vizsgálatokba.

Alkalmazottaink egészségének és biztonságának védelme érdekében követjük a helyi egészségügyi hatóságok biztonságos munkakörülmények biztosítását szolgáló tanácsait.

A még távmunkában dolgozó alkalmazottak számára biztosítjuk, hogy támogatást kapjanak ahhoz, hogy aktívak maradhassanak, ergonomikusan dolgozhassanak otthonról, és alkalmazkodhassanak a digitális munkahelyhez.

Megfelelő intézkedésekkel biztosítjuk a biztonságos munkavégzést a gyártóüzemekben, és hogy munka közben be lehessen tartani a javasolt szociális távolságtartási szabályokat. Csak azokat a munkavállalókat kérjük fel, akik számára a COVID-19 nem jelent egészségügyi kockázatot.

Ha a gyógyszereinknek a COVID-19 világjárvány idején történő beszerezhetőségével kapcsolatban bármilyen kérdése vagy aggálya van, kérjük, vegye fel a kapcsolatot az Ön országában található helyi irodánkkal.

A világszerte működő irodák megtekintéséhez kattintson ide

Tisztában vagyunk vele, hogy a COVID-19 világjárvány jelentős hatást gyakorol az emberek életére a világ minden részén, és bár a cukorbetegek és/vagy az elhízással küzdők nem kapják meg nagyobb valószínűséggel a COVID-19 fertőzést, mint népesség többi része, a COVID-19 súlyosabb tüneteket és szövődményeket okozhat a cukorbetegségben, az elhízásban és a kapcsolódó szövődményekben, például szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők egy részénél.

Jelenleg nincs bizonyíték a COVID-19 fertőzés megnövekedett kockázatára az elhízással küzdőknél. A bizonyítékok arra utalnak, hogy az általános szezonális influenzát tekintve, a BMI ≥ 40 kg/m2 értéket meghaladó testtömeg-indexű emberek esetében nagyobb a súlyos szövődmények kockázata. A US CDC és a UK Public Health szerint a súlyosan elhízott (BMI ≥ 40 kg/m2) embereknél nagyobb a kockázata annak, hogy a COVID-19 súlyos szövődményekkel járhat.

Ha a cukorbetegséget jól kezelik, a COVID-19 által okozott súlyos betegség kockázata körülbelül ugyanakkora, mint az általános népességnél.

A cukorbetegségben szenvedők és az elhízással küzdők folyamatos támogatása céljából további információkkal és segítséggel szolgálunk az alábbi online platformokon:

Cukorbetegség: Cukorbetegség Mi a következő lépés®

Elhízás: Igazság a súlyról®

A kockázatok hasonlóak az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél vírusfertőzés esetén nagyobb a DKA (diabéteszes ketoacidózis) kockázata.

Tisztában vagyunk vele, hogy a COVID-19 világjárvány jelentős hatást gyakorol az emberek életére a világ minden részén, beleértve a cukorbetegeket is. A cukorbetegeknek maguknál kell tartaniuk a következőket:

 • Az egészségügyi szolgáltatójuk elérhetőségei.
 • Megfelelő mennyiségű gyógyszer és eszköz a vércukorszint otthoni ellenőrzéséhez.
 • Elegendő készlet az egyszerű szénhidrátokból, mint pl. sima üdítőital, méz, lekvár, keménycukorka vagy jégkrém, hogy segítsen megőrizni a vércukorszintet, ha fennáll a hypoglikémia veszélye, és az adott személy túl beteg ahhoz, hogy egyen.
 • Glukagon és keton csíkok, gyenge glikémiás kontroll (magas vagy alacsony vércukorszint) esetén.

A betegeknek figyelniük kell a figyelmeztető jelzésekre is, mint például: légzési nehézség vagy légszomj, tartós mellkasi fájdalom vagy nyomás, zavartság vagy az ébreszthetőség hiánya, kékes ajkak vagy arc.

Ha a cukorbetegségben szenvedő személy ténylegesen vagy gyaníthatóan a COVID-19 tüneteivel rendelkezik, a helyi hatóságok ajánlásait kell követni. Egyes országokban a betegeknek azt tanácsolják, hogy azonnal forduljanak orvoshoz. Azonban nem javasolt közvetlenül a kórházba menni, hogy elkerülhető legyen a vírus továbbterjesztése, és hogy az egészségügyi személyzet számára lehetővé tegyék a prioritási döntések meghozatalát.

Hívja fel a kórházat/orvost, és adja meg a következőket:

 • Tünetek
 • A glükóz és a keton érték (ha rendelkezésre áll)
 • A folyadékfogyasztás nyomon követése

A gyógyszerhasználattal kapcsolatban kövesse a cukorbeteg gondozócsoport tanácsát. Maradjon hidratált, és legyenek kéznél cukrozatlan italok; egyen kisebb adagokat, de gyakrabban.

A vírussal fertőzött cukorbetegek a betegség alatt a glikémiás kontrolljuk romlását tapasztalhatják. A betegeknek követniük kell a „betegszabadságra vonatkozó iránymutatásokat” a diabétesz dekompenzáció javítása érdekében.

Mindig kövesse a helyi hatóságok tanácsát. A következő intézkedéseket az American Diabetes Association (ADA) javasolta ezeknél a betegeknél:

 • Kövesse az orvos (vagy a diabétesz gondozócsoport) tanácsát a cukorbetegség gyógyszeres kezelésével és a vércukorszint megfigyelésével kapcsolatban.
 • Ügyeljen a hiperglikémiás tünetekre (pl. a normálisnál több vizelet ürítése, különösen éjszaka, nagy szomjúság, fejfájás, fáradtság és levertség).
 • Rendszeresen ellenőrizze a vércukorszintet nappal és éjszaka egyaránt (általában 2-3 óránként).
 • Maradjon hidratált.
 • Ha a vércukorszint 70 mg/dl (3,9 mmol/l) alá vagy a céltartomány alá esik, egyen 15 gramm sima szénhidrátot, amely könnyen emészthető (pl. méz, lekvár, keménycukorka, jégkrém, gyümölcslé vagy sima üdítőital). A vércukorszintet 15 percen belül ellenőrizni kell, hogy megfelelően emelkedett-e.
 • A ketonokat ellenőrizni kell, ha a vércukorszint kétszer egymás után kétszer meghaladja a 240 mg/dl (13,3 mmol/l) értéket. Közepes vagy magas keton mennyiség esetén (és ha az utasítás szerint a ketonok csak nyomokban vagy kis mennyiségben fordulhatnának elő) azonnal orvoshoz kell fordulni.
 • Végezzen ujjbegyes ellenőrzést a CGM érzékelők pontosságának biztosítása érdekében, mivel azok egy részét befolyásolja az acetaminophen (paracetamol).
 • A kezeket meg kell mosni, és az injekció/infúzió, valamint az ujjbegyes ellenőrzés helyét szappannal és vízzel vagy alkohollal kell megtisztítani.
 • Korlátozza aktivitását, ha vércukorszintje meghaladja a 250 mg/dl értéket, és a keton mennyiségek közepesen nagyok vagy nagyok.

Tisztában vagyunk vele, hogy a COVID-19 világjárvány jelentős hatást gyakorol az emberek életére a világ minden részén, beleértve az elhízással küzdőket is.  Az elhízással küzdőknek azt tanácsolják, hogy COVID-19 tünetek gyanúja esetén kövessék a WHO és a helyi hatóságok ajánlásait.

A betegek nem függeszthetik fel az általuk kapott orvosi kezelést (az elhízás elleni gyógyszereket is beleértve) anélkül, hogy azt előbb megbeszélnék az egészségügyi szolgáltatójukkal, a helyi egészségügyi hatóságok útmutatásával összhangban.

Az elhízással küzdőknek a helyi egészségügyi hatóságok útmutatásának megfelelően folytatniuk kell a testmozgást, és be kell tartaniuk szociális távolságtartási szabályokat.

A COVID-19-es válság idején a testmozgásra és az egészséges táplálkozásra vonatkozó általános ajánlásként azt javasoljuk, hogy az elhízással küzdők kövessék a képzett egészségügyi szakemberek és szakmai szövetségek útmutatásait.

A COVID-19 világjárvány idején változatlan marad a betegek és a működési közegünket jelentő közösségek iránti elkötelezettségünk, és ebben a példátlan időszakban arra összpontosítunk, hogy megvédjük alkalmazottaink és betegeink egészségét.

Mindenkinek ugyanazokat az ajánlásokat kell követnie, amelyeket a közegészségügyi hatóságok a vírusnak való kitettség csökkentése érdekében közzétettek, pl. gyakran és alaposan mosson kezet legalább 20 másodpercig, tartsa be a higiéniai szabályokat és kerülje az érintkezést azokkal, akik nincsenek jól .

Továbbra is támogatást nyújtunk betegeiknek világszerte. Jelenleg nem tapasztalunk semmilyen ellátási problémákat, és a készleteink szintje normális. Jól felkészültünk az ilyen helyzetekre, és a készletezési politikánknak köszönhetően biztosított a hosszú távú ellátás. Ez azért fontos, mert olyan létfontosságú gyógyszerekkel foglalkozunk, amelyekre a betegek nap mint nap számítanak a világ minden táján.

A globális helyzet alakulásával arra összpontosítunk, hogy betegeink továbbra is hozzájussanak a szükséges gyógyszerekhez.

A Novo Nordisk elkötelezett és kellő időben megfelelő támogatást és erőforrásokat biztosít a COVID-19 elleni küzdelemhez.

 

Jelenleg nincs olyan adat, amely a gyógyszereink szedésére gyakorolt bármilyen hatásra utalna (pl. GLP-1 receptor agonisták vagy inzulin), ha a cukorbetegek vagy az elhízással küzdők COVID-19 fertőzést kapnának.

A COVID-19 egészségügyi válság idején is betegeink egészsége és jóléte áll minden erőfeszítésünk fókuszában.

Elkötelezettek vagyunk és felelősséget érzünk abban, hogy együttműködjünk az egészségügyi hatóságokkal megfelelő támogatást és erőforrásokat biztosítva a COVID-19 elleni küzdelemhez.

Kérjük, kövesse ezt az oldalt az itt megadott információkkal kapcsolatos frissítésekért.

Itt a betegséggel kapcsolatos általános tájékoztatással szolgálunk, ami nem tekinthető orvosi tanácsnak. Ha a COVID-19 tüneteit észleli, vagy kérdései, kétségei vagy aggályai vannak, forduljon kezelőorvosához. Mindig kövesse a helyi hatóságok tanácsát.

A cukorbetegségben és az elhízásban szenvedőknek szóló, gyakran ismételt kérdések összeállításakor a következő forrásokat használtuk:

 • WHO. Alapvető védekezési intézkedések az új koronavírus ellen. Elérhető: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public. Utolsó belépés: 2020.
 • Diabétesz Kanadában. GYIK a COVID-19-ről és a cukorbetegségről. Elérhető: https://www.diabetes.ca/resources/tools---resources/faq-about-covid-19-and-diabetes. Utolsó belépés: 2020.
 • IDF. COVID-19 járvány: útmutató cukorbetegek számára. Elérhető: https://www.idf.org/our-network/regionsmembers/europe/europe-news/196-%20information-on-corona-virus-disease-2019-covid-19-outbreak-and-guidance-forpeoplewith-diabetes.htm. Utolsó belépés: 2020.
 • WOF, Koronavírus betegség (COVID-19) kitörése az elhízással küzdőknél. Elérhető: https://www.worldobesity.org/news/coronavirus-disease-covid-19-outbreak-for-people-living-with-obesity. Utolsó belépés: 2020.
 • CDC. Hogyan terjed a koronavírus. Elérhető: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-covidspreads.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fprepare%2Ftransmission.html. Utolsó belépés: 2020. április.
 • ADA. Cukorbetegség és koronavírus. Elérhető: https://www.diabetes.org/coronavirus-covid-19. Utolsó belépés: 2020. április.
 • Diabétesz UK. Frissítések: Koronavírus és a cukorbetegség. Elérhető: https://www.diabetes.org.uk/about_us/news/coronavirus. Utolsó belépés: 2020.
 • Egyesült Királyság Kabinet irodája. Otthonmaradás, távol másoktól (szociális távolságtartás). Elérhető: https://www.gov.uk/government/publications/full-guidance-on-staying-at-home-and-away-from-others/full-guidance-on-staying-athome-and-away-from-others. Utolsó belépés: 2020.
 • CDC. Emberek nagy veszélyben az influenza szövődmények miatt. Elérhető: https://www.cdc.gov/flu/highrisk/index.htm. Utolsó belépés: 2020.
 • CDC. Emberek, akik nagyobb veszélyben vannak a súlyos betegség miatt. Elérhető: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-at-higher-risk.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fspecific-groups%2Fhigh-risk-complications.html. Utolsó belépés: 2020. április.