Novo Nordisk A/S Novo Nordisk Magyarország Novo Nordisk Magyarország
 
Küldje el barátainakNyomtatás

Habok - krémek - parfék


Gyorsan elkészíthető, könnyű és finom édességek. Kevés energiát és szénhidrátot tartalmaznak, ezért egy vasárnapi ebédnél harmadik fogásként is fogyaszthatjuk.


ALMAKRÉM
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg alma, 3 dl 1,5%-os tej, 3 dl víz, 2 db tojás, 2 dkg kukoricaliszt, folyékony édesítőszer (Huxolin).
Az almákat egyforma darabokra vágjuk, és a vízzel puhára pároljuk. A tejet, a tojások sárgájával, az édesítőszerrel, és a kukoricaliszttel sűrűre főzzük. Megkeverjük, hogy ne bőrösödjön. Ha kihűlt, hozzáadjuk a keményre felvert tojásfehérjét is. A párolt almák 3/4 részét a tálkák aljára tesszük, ráhalmozzuk a krémet, és a tetejét a maradék almával, esetleg diabetikus csokoládé reszelékkel díszíthetjük. Az egészet 4 fele osztjuk.

Összes tápanyagtartalom: 2214 kJ/564 kcal, 25,6 g feh., 17,5 g zsír, 79,5 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 553 kJ/141 kcal, 6,4 g feh., 4,3 g zsír, 19,8 g szénh.

ALMÁS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók 4 személyre:
2 db nagyobb alma /40 dkg savanykás/, 3 evőkanál citromlé, 2 evőkanál fruktóz, 4 evőkanál zabpehely, 1/2 kg félzsíros tehéntúró, 1 kávéskanál fahéj.
Egy fél almát félreteszünk, a többit meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg, és pár percig pároljuk. Egy evőkanál fruktózt a zabpehellyel állandóan kevergetve felhevítünk, majd alufóliára öntjük és hagyjuk kihűlni.
A túrót a maradék fruktózzal és a fahéjjal jól összekeverjük, végül az almadarabkákat is hozzáadjuk. 4 felé, poharakba osztjuk, a félretett almát apró gerezdekre vágjuk és a krémek tetejére tesszük. Végül a kihűlt zabpelyhet összetördeljük és ezt is a krémek tetejére szórjuk.

Összes tápanyagtartalom: 4314 kJ/988 kcal, 85,4 g feh., 37,8 g zsír, 79 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 1078 kJ/247 kcal, 21,3 g feh., 9,4 g zsír, 19,7 g szénh.

BERLINI KEHELY
Hozzávalók 4 személyre:
4 lap fehér zselatin /10 g/, 3 db tojás, 6 dkg fruktóz, 1 evőkanál citromlé, 2 dl Light almalé,
1 dl tejszín, 1 evőkanál vágott pisztácia /10 g/.
A tojások sárgáját a fruktózzal habosra keverjük. A citrom levét és az almalét egy kis lábasban felmelegítjük, a hideg vízbe áztatott zselatint kinyomkodjuk és a gyümölcsléhez adjuk. Folyamatosan kevergetjük, amíg a zselatin el nem olvad. Melegen, vékony sugárban a tojáskrémhez adjuk. Ha teljesen kihűlt, a keményre felvert tojásfehérjét is hozzáadjuk.
4 felé, poharakba töltjük, letakarjuk fóliával és hagyjuk jól megdermedni. Tejszínhabbal és pisztáciával díszítjük.

Összes tápanyagtartalom: 3763 kJ/898 kcal, 30,3 g feh., 49,8 g zsír, 70,6 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 940 kJ/224 kcal, 7,5 g feh., 12,4 g zsír, 17,6 g szénh.

CITROMOS HABKRÉM
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag citromos pudingpor, 1/2 liter 1,5%-os tej, 1 citrom leve és héja, 2 dl tejszín,
1/2 rúd vanília, folyékony édesítőszer (Huxolin).
Egy lábasba kevés vizet teszünk, hogy ne égjen le a krémünk. 4 dl tejet felforralunk a vanília rúddal és a folyékony édesítőszerrel. A pudingport a maradék 1 dl tejjel elkeverjük és hozzáöntjük a forró tejhez. Ha besűrűsödött levesszük a tűzről és hozzákeverjük a lereszelt citrom héját és levét. Ha teljesen kihűlt, hozzákeverjük a keményre felvert tejszínhabot.
4 felé, poharakba töltjük, tetejét diabetikus csokoládé reszelékkel díszíthetjük. Jól lehűtve tálaljuk.

Összes tápanyagtartalom: 4567 kJ/1166 kcal, 23,6 g feh., 72,6 g zsír, 77,5 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 1141 kJ/291 kcal, 5,9 g feh., 18,1 g zsír, 19,3 g szénh.

CSOKIPARFÉ
Hozzávalók 6 személyre:
15 dkg diabetikus csokoládé, 5 db tojás sárgája, 3 dl tejszín, 1 csomag habfixáló.
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd lehűtjük és simára keverjük a tojások sárgájával. A tejszínt a habfixálóval keményre verjük és óvatosan a csokoládéhoz adjuk. 6 felé, tálkákba osztjuk, a tetejére tejszínhabot is tehetünk. Jól lehűtve tálaljuk.

Összes tápanyagtartalom: 8447 kJ/2018 kcal, 25,8 g feh., 171,5 g zsír, 85,7 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 1407 kJ/336 kcal, 4,3 g feh., 28,5 g zsír, 14,2 g szénh.

FRANCIA CSOKOLÁDÉHAB
Hozzávalók 6 személyre:
15 dkg diabetikus csokoládé, 6 db egész tojás.
A csokit gőz felett felolvasztjuk, majd lehűtjük és egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A fehérjét nagyon kemény habbá verjük és óvatosan a csokoládéhoz adjuk. 6 felé, poharakba töltjük és jól behűtjük. Tetejét díszíthetjük tejszínhabbal.

Összes tápanyagtartalom: 5280 kJ/1260 kcal, 38,4 g feh., 85,8 g zsír, 78 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 880 kJ/210 kcal, 6,4 g feh., 14,3 g zsír, 13 g szénh.

GYÜMÖLCSÖS CSOKOLÁDÉHAB
Hozzávalók 6 személyre:
1 evőkanál fruktóz /1 dkg/, 15 dkg diabetikus csokoládé, 3 db tojás, 6 dl tejszín, 1 db kiwi
/3 dkg/, 1 narancs /10 dkg/.
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk. Az egész tojásokat, 2 evőkanál hideg vizet, és a fruktózt, szintén gőz felett kemény habbá verjük. Kivesszük az edényt a vízfürdőből és addig habosítjuk amíg kihűl, majd belekeverjük a felolvasztott, langyos csokoládét. 1/2 liter tejszínt kemény habbá verünk, és óvatosan a krémhez adjuk. Legalább fél napig, letakarva hűtjük. A jól lehűtött krémet, forró vízbe mártott kis kanállal kiszaggatjuk. Egy adagra négy galuskát számoljunk. A maradék tejszínhabbal és a darabolt gyümölcsökkel díszítve tálaljuk. Az egészet 6 fele osztjuk.

Összes tápanyagtartalom: 12152 kJ/2904 kcal, 38,4 g feh., 252,9 g szír, 116,8 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 2025 kJ/484 kcal, 6,4 g feh., 42,1 g zsír, 19,4 g szénh.

GYÜMÖLCSÖS DARAKRÉM
Hozzávalók 4 személyre:
6 dkg búzadara, 1/2 liter víz, 30 dkg hámozott alma, 1 citromlé, 2 db tojás, gyümölcs a díszítéshez, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A darát a vízben rövid ideig áztatjuk, majd az édesítőszerrel és a tojások sárgájával kásává főzzük. A kihűlt darát, a megpárolt almával és a citromlével elkeverjük. A krémet összedolgozzuk a keményre felvert és édesített tojásfehérjével. 4 felé, üvegtálkákba tesszük és a tetejét gyümölccsel díszítjük.

Összes tápanyagtartalom: 2013 kJ/485 kcal, 18,4 g feh., 12 g zsír, 76,7 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 503 kJ/121 kcal, 4,6 g feh., 3 g zsír, 19,1 g szénh.

GYÜMÖLCSÖS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg félzsíros túró, 20 dkg eper, 2dl tejszín, folyékony édesítőszer.
A túrót és az epret jól összetörjük, édesítjük, végül hozzáadjuk a keményre vert tejszínhabot. 4 felé, poharakba töltjük és jól lehűtve tálaljuk.

Összes tápanyagtartalom: 4226 kJ/1009 kcal, 47,5 g feh., 78,7 g zsír, 29,6 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 1056 kJ/252 kcal, 11,8 g feh., 19,6 g zsír, 7,4 g szénh.

GYÜMÖLCSÖS ZSELÉ
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag étkezési zselatinpor, 1/2 liter víz, 1 citrom leve, 2 db kisebb banán (25 dkg),
2 kiwi (15 dkg), folyékony édesítőszer (Huxolin).
A gyümölcsöket vékony karikákra vágjuk. A zselatint a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük. Amikor már langyos és kezd kocsonyásodni, 4 felé poharakba töltjük. Beletesszük váltakozva a banán és kiwi darabokat. Hűtőben pillanatok alatt megdermed.

Összes tápanyagtartalom: 1766 kJ/450 kcal, 32,6 g feh., 1,1 g zsír, 77,4 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 441 kJ/112 kcal, 8,1 g feh., 0,2 g zsír, 19,3 g szénh.

GYÜMÖLCSRIZS
Hozzávalók 6 személyre:
15 dkg rizs, 6 dl 1,5%-os tej, 2 evőkanál víz, 1 citrom leve és héja, 25 dkg ribizli, 5 dl tejszín, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A rizst a vízzel és a tejjel megfőzzük, hozzáadjuk az édesítőszert, a citromlét, és jó habosra keverjük. Ha kihűlt, belekeverjük a keményre felvert és édesített tejszínhab 3/4 részét.
A poharak aljára teszünk egy kevés gyümölcsöt, majd rá a habos rizst, ismét gyümölcsöt rétegezzünk, végül megint a rizsből rakunk rá. Tetejére kerüljön a tejszínhab. A maradék gyümölccsel díszítjük. Jól lehűtve tálaljuk. Az egészet 6 felé osztjuk.

Összes tápanyagtartalom: 9886 kJ/2362 kcal, 46,9 g feh., 162,4 g zsír, 180,5 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 1647 kJ/393 kcal, 7,8 g feh., 27 g zsír, 30 g szénh.

HABKOSZORÚ
Hozzávalók 12 személyre:
5 dl tejszín, 4 dl 12%-os tejföl, 50 dkg savanyú gyümölcs /ribizli, egres, kiwi, meggy/,
2 evőkanál zselatin /20 g/, 1 dl 1,5 % -os tej, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A tejfölt simára keverjük az édesítőszerrel, és a keményre vert tejszínhabot beleadagoljuk. A zselatint a tejben elkeverjük és kis lángon feloldjuk. Ha teljesen kihűlt, óvatosan belekeverjük a habba. Egy kapcsos kuglófformát folpackkal kibélelünk, és a masszát egyenletesen belesimítjuk. A tetejét befedjük alufóliával. Jól behűtjük. Tálra borítjuk és az üreget megtöltjük a leszárazott, megmosott, gyümölccsel. A tetejét is díszíthetjük.
Az egészet 12 felé osztjuk.

Összes tápanyagtartalom: 9462 kJ/2302 kcal, 51,6 g feh., 204,5 g zsír, 71,3 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 788 kJ/191 kcal, 4,3 g feh., 17 g zsír, 5,9 g szénh.

KÁVÉKRÉM
Hozzávalók 4 személyre:
2 dl 1,5%-os tej, 2 dl tejszín, 3 db tojás sárgája, 1 evőkanál feketekávé, 1/4 rúd vanília,
3 lap zselatin /kb. 1 dkg/, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A tejet a vanília rúddal, az édesítőszerrel, a kávéval és a tojások sárgájával folytonos keveréssel addig hevítjük, amíg sűrűsödni kezd, de forralni nem szabad. A hideg vízbe áztatott zselatint kicsavarjuk és belekeverjük a forró krémbe. A tejszínt kemény habbá verjük és a teljesen kihűlt krémbe óvatosan belekeverjük. 4 felé, poharakba töltjük, tejszínhabbal díszíthetjük. Jól lehűtve tálaljuk.

Összes tápanyagtartalom: 3750 kJ/895 kcal, 28,5 g feh., 77,7 g zsír, 16,9 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma : 937 kJ/223 kcal, 7,1 g feh., 19,4 g zsír, 4,2 g szénh.

MADÁRTEJ
Hozzávalók 6 személyre:
1 liter 1,5%-os tej, 5 db tojás, 1/4 vaníliarúd, folyékony édesítőszer (Huxolin),
1 evőkanál liszt /1 dkg/.
Egy lábasba kevés vizet öntünk, és így forraljuk fel a tejet a vaníliaruddal. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleteszünk pár csepp édesítőszert, és a forró tejbe apránként beleszaggatjuk. Pár másodperc után, a főtt habokat szűrővel kiszedjük és hagyjuk lecsöpögni. Ha az összes fehérjét kiszaggattuk, kivesszük a vanília rudat, édesítjük, és lassan belecsurgatjuk a tojások sárgáját, amit simára kevertünk a liszttel, és egy evőkanál hideg tejjel. Besűrítjük. A besűrített tojásos krémet 6 felé poharakba töltjük, és mindegyik tetejére halmozzuk a tojásfehérje habot. Csak hidegen finom.

Összes tápanyagtartalom: 3674 kJ/874 kcal, 62,3 g feh., 39,1 g zsír, 61,5 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 612 kJ/145 kcal, 10,3 g feh., 6,5 g szír, 10,2 g szénh.

NARANCSKRÉM
Hozzávalók 6 személyre:
2 db tojás, 4 dl 12%-os tejföl, 3 db narancs, folyékony édesítőszer (Huxolin) (8-10 csepp)
Két narancsot összevágunk nagyon apróra, a levét felfogjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a narancsok felfogott levével és a folyékony édesítővel. Hozzákeverjük a tejfölt, végül a keményre felvert tojásfehérjét. 6 felé, poharakba töltjük, tetejét a megmaradt narancs szeletekkel díszítjük. 1-2 órára jégbe hűtjük, de ne tovább, mert a tojásfehérje levet ereszt.

Összes tápanyagtartalom: 3607 kJ/884 kcal, 28,4 g feh., 65,1 g zsír, 59,1 g szénh.
Egy adag tápanyagtartalma: 601 kJ/147 kcal, 4,7 g feh., 10,8 g zsír, 9,8 g szénh.

NARANCSOS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg félzsíros tehéntúró, 2 db tojás, 2 db narancs és héja /25 dkg/, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A túrót áttörjük, simára keverjük a tojások sárgájával és az édesítőszerrel. A narancsot apró kockára vágjuk, kicsurgó levét felfogjuk, és a túrókrémhez adjuk. Hozzákeverjük a lereszelt narancshéjat és a keményre felvert tojásfehérjét is. Végül belekeverjük a narancskockákat. 4 felé, poharakba töltjük, hűtőben dermesztjük.

Összes tápanyagtartalom: 2489 kJ/593 kcal, 53,3 g feh., 30,8 g zsír, 31 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 622 kJ/148 kcal, 13,3 g feh., 7,7 g zsír, 7,7 g szénh.

ŐSZIBARACKKRÉM
Hozzávalók 8 személyre:
8 db kisebb őszibarack /80 dkg/, 2 db tojás, 1 db citrom, 1 evőkanál rum, 4 dl 12%-os tejföl, folyékony édesítőszer (Huxolin).
Az őszibarackokat meghámozzuk, hasábokra vágjuk és 8 felé, tálkákba osztjuk. Citromlével és rummal meglocsoljuk. A tejfölt simára keverjük a tojások sárgájával és a folyékony édesítőszerrel. Belekeverjük a keményre felvert tojásfehérjét, és a barackokra öntjük. Jól lehűtve tálaljuk.

Összes tápanyagtartalom: 4148 kJ/1112 kcal, 30 g feh., 60 g zsír, 88,6 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 518 kJ/139 kcal, 3,7 g feh., 7,5 g zsír, 11 g szénh.

ŐSZIBARACKOS MANDULAKRÉM
Hozzávalók 4 személyre:
1 üveg diabetikus lekvár /sárga vagy őszibarack kb. 400 gr./, 1/2 kg őszibarack, 4 lap fehér zselatin, 3 dkg őrölt mandula, 4 dl 1,5%-os tej, 3 db tojás sárgája, 1/4 rúd vanília, 2 dl tejszín, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A barackokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, a bőrét lehúzzuk. Két szemet félreteszünk, a többit a folyékony édesítőszerrel és a lekvárral pépesítjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a vaníliás rúddal felforraljuk. A tojások sárgájára lassan ráöntjük a forró tejet, amiből előzőleg a vanília rudat kivettük. Hozzáadjuk a mandulát és a kicsavart zselatint. Újból feltesszük a tűzre, és folyamatosan kevergetve, lassú tűzön besűrítjük. Ha a krém kihűlt, óvatosan belekeverjük a felvert tejszínhabot. A maradék őszibarackokat cikkekre vágjuk, felét a poharak aljára tesszük. Ráhalmozzuk a krémet és a maradék gyümölccsel díszítjük. Az egészet 4 felé osztjuk.

Összes tápanyagtartalom: 8939 kJ/2106 kcal, 50,9 g feh., 97,8 g zsír, 182,3 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 2234 kJ/526 kcal, 12,7 g feh., 24,4 g zsír, 45,5 g szénh.

ŐSZIBARACKPARFÉ
Hozzávalók 8 személyre:
4 dl tejszín, 2 db őszibarack (30 dkg), 1/2 citrom leve, 5 dkg diabetikus csokoládé, folyékony édesítőszer (Huxolin).
Az őszibarackokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Körülbelül egyforma darabokra vágjuk, turmixgépbe tesszük, a citromlével, valamint az édesítőszerrel péppé turmixoljuk. Óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tejszínhabot. A felét, hideg vízzel kiöblített parféformába öntjük, erre egyenletesen rászórjuk a lereszelt csokoládét, majd beborítjuk a maradék krémmel. Legalább fél napig fagyasztjuk. Tálalás előtt a formát egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, így könnyebben tálra boríthatjuk. Tetejét tejszínhabbal, vagy csokoládé reszelékkel díszíthetjük. Az egészet 8 felé vágjuk.

Összes tápanyagtartalom: 6588 kJ/1575 kcal, 14,5 g feh., 139,9 g zsír, 64,4 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 823 kJ/196 kcal, 1,8 g feh., 17,4 g zsír, 8 g szénh.

ŐSZIBARACKPARFÉ MÁSKÉPPEN
Hozzávalók 8 személyre:
2 db nagyobb őszibarack (50 dkg), 2 db tojás, 3 dl tejszín, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A barackokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A tojások sárgáját az édesítővel kikeverjük és hozzáadjuk a keményre felvert tejszínhabhoz, végül belekeverjük a szintén keményre vert tojásfehérjét is. A felét, hideg vízzel kiöblített parféformába öntjük, erre kerül az összevagdalt őszibarack, és végül befedjük a többi habbal. Fagyasztóba tesszük, legalább fél napra. Tálalás előtt a formát egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, így könnyen tálra tudjuk csúsztatni. Az egészet 8 felé vágjuk.

Összes tápanyagtartalom: 5095 kJ/1217 kcal, 22,1 g feh., 95,1 g zsír, 54,6 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 636 kJ/152 kcal, 2,7 g feh., 11,8 g zsír, 6,8 g szénh.

REBARBARAKRÉM
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg meghámozott rebarbara, 3 evőkanál víz, 4 db tojás, 8 dkg vagdalt dió, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A kockára vágott rebarbarát 3 evőkanál vízzel puhára pároljuk. A tojások sárgáját az édesítővel kikeverjük, majd a kihűlt rebarbarához adjuk. Hozzákeverünk 5 dkg dióbelet. Óvatosan beleadagoljuk a keményre felvert és édesített tojásfehérjét is. A tetejét dióval és diétás csokoládé reszelékkel díszíthetjük. Jól behűtve tálaljuk. Az egészet 4 felé osztjuk.

Összes tápanyagtartalom: 3537 kJ/830 kcal, 37,8 g feh., 65,1 g zsír, 20,4 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 884 kJ/207 kcal, 9,4 g feh., 16,2 g zsír, 5,1 g szénh.

RIBIZLIHAB
Hozzávalók 6 személyre:
2 db tojásfehérje, 20 dkg ribizli, 3 dl tejszín, folyékony édesítőszer (Huxolin), 2 lap zselatin.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és hozzáadjuk az édesítőszerrel összeturmixolt ribizlihez. A zselatint hideg vízben áztatjuk, kinyomkodjuk, majd 1 dl vízzel olvadásig melegítjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a ribizlihabhoz. A tejszínt az édesítőszerrel kemény habbá verjük, és óvatosan a ribizlihabhoz adjuk. A tetejét díszíthetjük ribizli szemekkel és tejszínhabbal, vagy diabetikus csokoládé reszelékkel. Az egészet 6 felé osztjuk.

Összes tápanyagtartalom: 4067 kJ/972 kcal, 15 g feh., 92,6 g zsír, 23,4 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 677 kJ/162 kcal, 2,5 g feh., 15,4 g zsír, 3,9 g szénh.


Hozzávalók 8 személyre:
40 dkg ribizli, 4 dl tejszín, 1 evőkanál rum (ha gyermekek is eszik, elhagyható), folyékony édesítőszer (Huxolin).
A ribizlit jól megmossuk, szárát eltávolítjuk. 2/3 részét turmixgépbe tesszük, és a rummal, valamint az édesítőszerrel pépesítjük. A tejszínt jó keményre felverjük, és óvatosan beleadagoljuk a pépet. Hideg vízzel kiöblített formába öntjük, és fél napig fagyasztjuk. Tálalás előtt a formát egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, majd kiborítjuk.
A megmaradt ribizli szemekkel díszítjük, és forró vízbe mártott késsel 8 felé szeleteljük.

Összes tápanyagtartalom: 5376 kJ/1304 kcal, 12,8 g feh., 124,8 g zsír, 40 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 672 kJ/163 kcal, 1,6 g feh., 15,6 g zsír, 5 g szénh.

TEJSZÍNES MÁLNAKRÉM
Hozzávalók 8 személyre:
1/2 kg málna, 2 db narancs /20 dkg/, 5 dl tejszín, 2 db tojásfehérje, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A megtisztított málnát áttörjük, majd a narancs levével összekeverjük. Hozzáadjuk a keményre felvert tojásfehérjét, amit pár csepp édesítőszerrel ízesítünk. A tejszínhabot szintén keményre verjük, ízesítjük. Egy keveset félre rakunk a díszítéshez, a többit apránként hozzákeverjük a málnakrémhez. Jól behűtve tálaljuk. Az egészet 8 felé osztjuk.

Összes tápanyagtartalom: 7142 kJ/1708 kcal, 26,2 g feh., 157,3 g zsír, 61,4 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 892 kJ/220 kcal, 3,2 g feh., 19,6 g zsír, 7,6 g szénh.

TÚRÓS BOMBA
Hozzávalók 8 személyre:
25 dkg félzsíros tehéntúró, 3 dl tejszín, 2 dl kefir, 4 db kifli, 1 db citrom leve és héja,
3 evőkanál zselatinpor /3 dkg/, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A túrót a kefirrel simára keverjük, hozzáadjuk a folyékony édesítőszert, a citrom reszelt héját, és az apróra vagdalt kifliket. A citromléből 1 dl vízzel, 4-5 csepp édesítőszerrel limonádét készítünk. Ráöntjük a zselatinra, kis lángon feloldjuk és a túrókrémhez öntjük.
Ha teljesen kihűlt, a keményre felvert tejszínhabot is hozzákeverjük. Egy „bomba” formát /mély kerek keverőtálat/ folpackkal kibélelünk, és a krémet belesimítjuk. Fóliával befedjük, és fél napig a hűtőben dermesztjük. 8 felé szeleteljük.

Összes tápanyagtartalom: 8251 kJ/1994 kcal, 101 g feh., 119,1 g zsír, 129,8 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 1031 kJ/249 kcal, 12,6 g feh., 14,8 g zsír, 16,2 g szénh.

VANÍLIAKRÉM
Hozzávalók 4 személyre :
0,5 liter 1,5%-os tej, 3 db tojássárgája , 1/4 rúd vanília, folyékony édesítőszer (Huxolin),
4 dkg étkezési keményítő.
1 dl tejben elkeverjük a keményítőt. Egy lábosba kevés vizet öntünk, /így a krémünk nem fog leégni/ beleöntjük a többi tejet, hozzáadjuk a vanília rudat és a habosra kikevert tojások sárgáját, végül a tejben elkevert keményítőt. Lassú tűzön sűrűre főzzük, de nem szabad forralni. Levesszük a tűzről, kivesszük belőle a vanília rudat és édesítjük. Többször keverjük át, hogy ne bőrösödjön be. Az egészet 4 fele osztjuk.

Összes tápanyagtartalom: 2358 kJ/556 kcal, 24,2 g feh., 22,2 g zsír, 60 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 589 kJ/139 kcal, 6 g feh., 5,5 g zsír, 15 g szénh.

ZABPELYHES GOLYÓK
/kb. 20 db/
Hozzávalók:
20 dkg zabpehely, 1 dkg fruktóz, 10 dkg Delma light margarin, 1 evőkanál rum, 1 dkg kakaópor, 5 dkg diabetikus lekvár, 10 dkg vagdalt dió.
A zabpelyhet 1 evőkanál margarinnal és a fruktózzal megpirítjuk. Összedolgozzuk 8 dkg olvasztott margarinnal és a rummal, valamint a lekvárral. Ha nem elég formázható a massza, kevés vizet adjunk hozzá. Apró golyókat formázunk belőle, és megforgatjuk a vagdalt dióban.

Összes tápanyagtartalom: 8098 kJ/1947 kcal, 50 g feh., 113,5 g zsír, 166,9 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 404 kJ/97 kcal, 2,5 g feh., 5,6 g zsír, 8,3 g szénh.